ΝΤΡΟΠΗ

Πόσο εύκολη έχει γίνει πια ή ανθρωποφαγία; Πόσο σκατένια έχει γίνει η κοινωνία μας πια; Πόσο έχουμε αλλοτριωθεί επιτέλους; Πόσο εύκολα μπορούμε να δικάζουμε και να καταδικάζουμε οποιονδήποτε πέσει σε οποιοδήποτε σφάλμα, όσο τραγικό κι αν είναι αυτό; Και όλα αυτά τα κάνουμε χωρίς καν να γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Χωρίς καν να έχουμε καμία επαφή με το θέμα, το γεγονός και το περιστατικό. Κανένα φίλτρο στη σκέψη μας. Καμιά ερώτηση δε γεννάει πια το μυαλό μας. Καμία αμφιβολία για την ενοχή. Κανένα απολύτως έλεος. Κάψιμο, γδάρσιμο, εκτέλεση επιτόπου. 

Και αν όμως δεν είναι ακριβώς έτσι όπως εμείς νομίζουμε; Και αν αποδειχτεί ότι όλα όσα μάθαμε δεν είναι έτσι όπως τα μάθαμε; Κανένα πρόβλημα. Εύκολα πάλι, θα πούμε μια συγνώμη, και πιο εύκολα ακόμα θα πούμε ότι δεν φταίμε εμείς αλλά αυτοί που μας είπαν ότι μας είπαν, έτσι όπως μας το είπαν και απλά … μας μπέρδεψαν. 

Λάθος όμως δεν κάναμε. Αποκλείεται εμείς να κάνουμε λάθος. Πάντα οι άλλοι κάνουν λάθη. Λάθη βαριά για ποινή εξαντλητική. Όχι εμείς. Οι άλλοι. Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι; Που ζουν; Πως ζούν; Σκασίλα μας, Εμείς δεν κάνουμε λάθη. Εμείς είμαστε οι καλύτεροι, οι άλλοι όμως; Είπαμε, οι άλλοι είναι σκατά. 

5,5 μηνών βρέφος και έπρεπε να πηγαίνει σε βρεφονηπιακό σταθμό. 5,5 μηνών βρέφος και δεν οι γονείς του παιδιού έπρεπε να εργάζονται και οι δυο. 5,5 μηνών ένα βρέφος έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο που λέγεται «τροφός». 

Τροφός δε σημαίνει κάποιος που απλά ταΐζει ένα βρέφος. 

Ο άνθρωπος που ξέχασε το παιδί του και πέθανε είναι ένας κατεστραμμένος άνθρωπος.Ένας ακόμη κατεστραμμένος άνθρωπος. Ασχολούμαστε μαζί του γιατί μέσω ένος τραγικού γεγονότος έγινε όρατός. Είναι όμως δίπλα μας πολλοί τέτοιοι εν δυνάμει άνθρωποι. Μπορεί να είμαστε και εμείς οι ίδιοι... Αντί να σκύψουμε και να καταλάβουμε το γιατί, είμαστε έτοιμοι να τον λιντσάρουμε, να τον κόψουμε κομμάτια. 

Τα συνθήματα των κομμάτων περιέχουν πολύ συχνά τη λέξη «ΕΜΠΡΟΣ». Εμπρός, μια λέξη κενή αν δεν εξηγεί τι είναι το «ΕΜΠΡΟΣ». Εμπρός είναι και ο γκρεμός. 

ΥΓ1. Ακούω με τεράστιο θαυμασμό τον γκαζοτενεκέ υπουργό σούπερμαν να εξηγεί τις νέες ενισχυμένες γονεικές άδειες που απλά … δεν υπάρχουν. Βγάλτε επιτέλους το σκασμό και αναρωτηθείτε πόσο κακό κάνετε… 

ΥΓ2. Βλέποντας το debate ένιωσα απλά ντροπή. Τίποτα άλλο. Απλά ντροπή. Βλέπετε, ένα θέμα όπως το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων δεν χωράει στην «υψηλή πολιτική». Για τέτοια κατάντια μιλάμε πια…